Poslali jsme otevřený dopis prezidentu republiky ohledně návštěvy uzbeckého prezidenta v ČR

Uzbecký prezident Islam Karimov, představitel jednoho z nejrepresivnějších režimů na světě, měl ve dnech 21. a 22. února navštívit Prahu. NaZemi společně s dalšími lidskoprávními organizacemi apelovalo na prezidenta, aby tuto návštěvu znovu zvážil. Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček ve čtvrtek 13. února oznámil, že se návštěva neuskuteční. Podle Hradu se nicméně pouze odkládá – o odklad požádala uzbecká strana.

Čtvrt století vládne Karimov zemi, kde je občanská společnost systematicky potlačována a perzekvována, novináři jsou unášeni a biti a ve věznicích se využívá mučení. V roce 2005 bezpečnostné složky střílely do protestantů ve městě Andižan a zabily při tom stovky převážně pokojných demonstrantů. Masakr nebyl nikdy pořádně vyšetřen; vstup mezinárodních organizací, například pozorovatelů OSN do země je odmítán. Každoročně režim využívá nucenou práci více než milionu dětí a dospělých – lékařů, učitelů, úředníků – na sběr bavlny. Systematické porušování lidských práv dokládají zprávy mezinárodních organizací, například Human Rights Watch nebo Výbor OSN proti mučení.

V pondělí 10. února představitelé více než 30 organizací zaslali prezidentovi otevřený dopis, ve kterém vyjádřili své znepokojení nad pozváním Karimova, apelovali na českou zkušenost z boje proti útlaku a vyzvali prezidenta Zemana, aby pozvání přehodnotil. Dostalo se jim odpovědi, která mluví za vše.

Připojujeme otevřený list lidskoprávních organizací i dopis prezidentanavazující odpověď lidskoprávních organizací.